Samenwerkingen ‘Support Your Locals’ maken doorstart

Geplaatst op

De landelijke campagne Support Your Locals ondersteunde toeleveranciers die door de horecasluiting dit voorjaar hun omzet zagen dalen of zelfs wegvallen. Het samenstellen van voedsel- en maaltijdboxen voor de lokale markt hielp ondernemers de moeilijkste weken door te komen. De horeca is weer open, maar de voordelen van de campagne blijven voelbaar.

Samuel Levie, eigenaar van worstenmerk Brandt & Levie, gunde zichzelf na de abrupte sluiting van cafés en restaurants niet de tijd om bij de pakken neer te zitten. Binnen 48 uur stelde hij met een groep Amsterdamse ondernemers een lokale voedselbox samen.

Als medeoprichter van campagnebureau Food Cabinet zag hij de potentie van deze aanpak en samen met de landelijke Taskforce Korte Keten (TKK) werd de campagne Support Your Locals gelanceerd. Bestaande en nieuwe lokale voedselinitiatieven uit het hele land kregen een platform, onder meer via een website waarop klanten hen gemakkelijker kunnen vinden.

 Inspiratiebox met seizoensproducten

“In zes weken tijd hebben we in Flevoland twaalfhonderd Flevourboxen verkocht met aanbod van producenten die wel wat steun konden gebruiken”, vertelt Eva Flantua. “Daar waren we zelf eigenlijk wel van onder de indruk, want we begonnen vanaf nul. Toevallig staan we vandaag net de eerste boxen in te pakken volgens een nieuwe formule: een maandelijks wisselende inspiratiebox met seizoensproducten uit onze eigen regio. Dat is echt een spin-off van Support Your Locals.”

Nieuwe samenwerkingen krijgen doorstart
Een terugkerend patroon: de aanvankelijke energie waarmee initiatieven opstartten in het begin van de coronacrisis, lekte wat weg toen kroegen en restaurants de deuren weer mochten openen en de ondernemers hun reguliere leveranties weer konden hervatten. Maar veel nieuwe samenwerkingen krijgen een vervolg of een doorstart. Zo zijn ook de maaltijdboxen van Locals Utrecht vanaf volgende week weer verkrijgbaar.

Bart Kraaijvanger van TKK is blij. “Waar we al tien jaar knokken voor het belang van korte voedselketens, zien we nu ineens dat er van alles is losgekomen.”

Lees hier meer