Dutch Cuisine verwelkomt Hortus botanicus Leiden

Geplaatst op

Met trots presenteert Dutch Cuisine een nieuwe partner: Hortus botanicus Leiden, de oudste botanische tuin van Nederland en West-Europa. Beide organisaties willen gezamenlijke projecten starten waarbij kennis en netwerken met elkaar worden verbonden.

Patricia Vandecasteele (Hoofd Publiekszaken Hortus botanicus Leiden) en Monique Mulder (Dagelijks Bestuur Dutch Cuisine) ondertekenden gisteren een samenwerkingsovereenkomst om dit partnerschap te bezegelen. Vandecasteele:“Zo zullen binnenkort Dutch Cuisine gerechten worden geserveerd in Hortus Grand Café dat wordt geëxploiteerd door Van der Linde Catering. Daarnaast zou Dutch Cuisine volgend jaar een rol kunnen spelen in het themajaar ‘Groen Vakmanschap in 2021’ maar denk bijvoorbeeld ook aan het gezamenlijk ontwikkelen van bijzondere producten zoals gefermenteerde groenten, kruiden- en specerijenmelanges met ingrediënten uit de botanische tuin. Zo zal de botanische tuin steeds meer in het teken komen te staan van voedsel. Eerder schreef Dutch Cuisine ambassadeur Onno Kleijn al recepten voor de Hortus. Dit zetten we graag door met de chefs van Dutch Cuisine.”

Dutch Cuisine heeft als doel om de Nederlandse eetcultuur te bevorderen, alsmede gezonder eten, het gebruik van natuurlijke en met name plantaardige ingrediënten. Met deze samenwerking draagt Hortus botanicus Leiden actief het gedachtegoed uit van Dutch Cuisine door in haar restaurant te werken volgends de uitgangspunten van Dutch Cuisine.
Mulder: “We weten al jaren dat de huidige consumptie van dierlijke eiwitten niet houdbaar is voor de toekomst. De overstap naar onder meer plantaardige bronnen is hard nodig. Aangezien wij als Dutch Cuisine groenten in de hoofdrol plaatsen en als beweging bijdragen aan deze transitie is het voor de hand liggend om samen te gaan werken met de Hortus waar een schat aan kennis aanwezig is over ‘eetbare’ planten. Zo kunnen we samen met onze studenten aan de Dutch Cuisine koksopleidingen inspiratiesessies organiseren. De eeuwenoude kennis over eetbare planten is niet alleen bijzonder inspirerend maar we (her)ontdekken zo ook bijzondere smaakcombinaties van weleer. Onze gezamenlijke ambitie: meer kennis en inspiratie bieden over bijzondere groenten en specerijen die de chefs van Dutch Cuisine weer verwerken in duurzame en lekkere gerechten en producten. Wij zijn daarom enorm blij Hortus botanicus Leiden aan boord te hebben.”