Tjitze van der Dam

Private Chef en Culinair Coach

Wie is Tjitze van der Dam?
Tjitze van der Dam is een bevlogen kok uit Friesland, die naar de randstad vertrok om zijn vakkennis te verbreden. Daar ging hij aan de slag als sous-chef van Menno Post bij Ron Blaauw restaurant en daarna bij De Vrienden van Jacob, om vervolgens op eigen benen een keukenteam te leiden als executive chef bij het INK hotel in Amsterdam. Als jonge chef wordt hij door vele belangrijke vakbladen erkend als culinair talent van de toekomst en hij heeft daarvoor diverse onderscheidingen ontvangen, waaronder de Saisonnier’s Persprijs en de Cooking Rookie Award. Hij organiseert grootse culinaire evenementen om mensen met elkaar te verbinden. Zo heeft hij 24 sterrenchefs bijeengebracht om 24 uur lang gezamenlijk te koken voor het goede doel. Zijn liefde voor de Nederlandse keuken heeft hij met zijn nuchtere kijk vertaald zijn kookboek “Hollandse Klassiekers AnnoNu”. Na zijn werk bij Persijn en Juniper en Kin is Tjitze gaan werken als Private Chef.

Waarom ben je ambassadeur geworden van Dutch Cuisine? Waarom doe je mee met Dutch Cuisine?
Ik ben een nuchtere Fries die vind dat we best wat trotser mogen zijn op de Nederlandse keuken. Nederland heeft veel moois te bieden en ik zet me daar graag voor in. Bij de Nederlandse keuken denken gasten al snel aan de stamppot en de bitterbal, maar is nog zoveel meer wat ons land te bieden heeft. Denk alleen al aan alle mooie producten die we hebben; garnalen uit de Waddenzee, asperges uit Limburg, lammetjes van Texel en ga zo maar door. Wij Nederlanders zijn van nature erg goeie handelaars en ondernemers, dat zie je terug in alle mooie producten die ons land te bieden heeft.

Wat doe je hiervoor? Wat is je doel?
Mijn doel is om mensen zo enthousiast te maken met onze keukens dat collega’s uit eigen beweging mee willen doen met deze initiatieven. Naast mijn werk bij Persijn en Juniper & Kin heb ik een kookboek geschreven met klassieke Nederlandse gerechten in een modern jasje genaamd “Hollandse Klassiekers AnnoNu” om te laten zien dat ook de ‘klassieke’ Nederlandse keuken helemaal niet saai hoeft te zijn.