Dutch Cuisine zet de Nederlandse keuken en eetcultuur nationaal en internationaal op de kaart voor een breed publiek. Een eetcultuur die uniek is in de wereld en waar we trots op zijn. Met smaak, gezond en verantwoord koken vanuit onze creativiteit en eigenzinnigheid, ons vrijdenken en pragmatisme en altijd vanuit het principe: less is more. Deze waarden weerspiegelen wie we zijn en waar we voor staan. Zij zijn onze identiteit, ons DNA. Daarnaast hanteren we vijf principes die duurzaam zijn voor mens en milieu en leidend in ons dagelijks handelen. Deze principes vind je terug in ons manifest.
Social media
Founding Fathers
Bas Cloo
Eigenaar, Cloo & Leyn, Doorn
Hans Everse
President Gastronomisch Gilde, eigenaar Zilt-E Ziltzaam Lekker en Oosterschelder B.V.
Albert Kooy
SVH Meesterkok en executive chef Stenden University Hotel, Leeuwarden
Niven Kunz
Patron-cuisinier restaurant Triptyque, Wateringen
Luc Kusters
SVH Meesterkok en patron-cuisinier restaurant Bolenius, Amsterdam
Monique Mulder
Cultuurmaker en directeur, Mattmo Creative, Amsterdam
Jeroen van Oijen
Mede-oprichter Gastronomixs en Culiversum, Waalwijk
Ferdie Olde Bijvank
Voorzitter Dutch Cuisine en eigenaar FOB Services, Ede
Marjan Pijnenburg
Communicatie- en merkstrateeg, Mattmo Creative, Amsterdam
Theo van Rensch
SVH Meesterkok en docent Sterklas en Gastronomie, ROC Amsterdam
Theor Verplancke
Culinary spin-doctor, Umami Management, Leiden
Berend te Voortwis
Mede-eigenaar Lindenhoff, Baambrugge
Waarom Dutch Cuisine?
Omdat we duurzaam, lekker en gezond eten gemakkelijker en aantrekkelijker willen maken, omdat onze rijke Nederlandse eetcultuur een herwaardering verdient, omdat Dutch Cuisine als verbindende schakel de verduurzaming van de voedselconsumptie kan versnellen en last but not least omdat het goed is voor onze economie én voor de planeet. Hierover hebben we een manifest geschreven met een aantal topchefs en andere professionals uit de foodsector die de Nederlandse eetcultuur op de kaart willen zetten.
Een nieuwe kijk
Dutch Cuisine geeft een nieuwe kijk op onze eetcultuur, waardoor nieuwe economische waarden ontstaan. Want onze Nederlandse cultuur en creativiteit zijn serious business. Denk aan Dutch Design, Dutch Architecture en Dutch Fashion, dat zijn inmiddels klinkende begrippen, wereldwijd. De overheid en organisaties uit alle sectoren die met onze voeding te maken hebben, hebben hun krachten gebundeld om dit doel te bereiken. Dutch Cuisine is een beweging met veel potentie en kan het huidige imago van onze Nederlandse eetcultuur ombuigen. Van een alledaagse keuken naar een creatieve, duurzame en innovatieve keuken met een unieke signatuur waar iedereen trots op is: de chefkok met zijn gerechten, de producent met zijn producten, de stad met zijn horeca en de BV Nederland met haar Holland branding. Onder de vlag van Dutch Cuisine kunnen we ons nationaal en internationaal profileren en promoten. Dutch Cuisine is het antwoord op een duidelijke, internationale behoefte aan een overkoepelend lifestyle label voor iedereen die in Nederland bijdraagt aan onze eetcultuur.
De 5 principes
Dutch Cuisine hanteert vijf principes die gestoeld zijn op de Nederlandse culinaire identiteit. Principes die duurzaam zijn voor mens, dier en milieu en leidend zijn voor ons dagelijks handelen. Deze 5 principes van Dutch Cuisine zijn gebaseerd op het gedachtegoed van SVH Meesterkok Albert Kooy en vastgelegd in een manifest.
|
2GezondGoed voor ons en onze aarde Ons streven |
|
4KwaliteitWe kopen, koken en eten bewust Ons streven |
|
Cultuur
Dutch Cuisine, een deel van ons DNA
Onze continue stroom van innovaties en verbazingwekkende creativiteit zie je terug in onze producten en op de borden van Dutch Cuisine chefs: daar komt alles bij elkaar. Het gerecht geeft niet alleen de Nederlandse seizoenen en regio’s weer, maar ook het innovatieve vermogen en de creativiteit van onze keuken. Het allemaal samen op het bord brengen omvat het hele ‘van grond tot mond’ proces; de gehele voedselketen. Dit alles bepaalt onze Nederlandse eetcultuur.
We kunnen allemaal investeren in technologie, maar laten we ook investeren in de creativiteit van onze Dutch Cuisine chef-koks en hun inspiraties op het bord, het creëren van bewustzijn bij de consument en het mogelijk maken dat mensen dit ook zelf doen. Maak het publiek deelgenoot. Het draait allemaal om TO SEE, TO DO, TO TASTE. Als onze cultuur een weerspiegeling is van onze identiteit, toont dit ook ons innovatieve en creatieve vermogen. Het is onderdeel van ons karakter – het is ‘typical Dutch’, met een twist.
Het is de rode draad die je ook terugziet bij iconen als Dutch Design, Dutch Fashion en Dutch Architecture.
Ambassadeurs
De chef-koks van Dutch Cuisine zijn gepassioneerde ambassadeurs van de pure Hollandse smaak. Zij inspireren ons om aan de slag te gaan met prachtige Nederlandse seizoensproducten. Dutch Cuisine-ambassadeurs (waaronder chef-koks, producenten, cultuurmakers en innovators), sponsors, samenwerkingspartners en vrienden ondersteunen ons in het verwezenlijken van onze doelen.
Samenwerkingen
De Nederlandse eetcultuur stevig en duurzaam op de kaart zetten is iets dat je niet alleen kunt. Daarvoor zijn samenwerkingen nodig. Met koks en restaurants bijvoorbeeld. Maar ook met andere mensen en organisaties die invloed hebben op ons voedingspatroon; van producent tot groothandel en van beleidsmaker tot consument. Deze verscheidenheid is terug te zien in de samenstelling van het bestuur en onder de ambassadeurs van Dutch Cuisine, maar ook in partnerschappen als Green Deal, TKI Gezonde Schoollunch en Green Protein Alliance. Alleen door de krachten te bundelen en samenwerkingsverbanden aan te gaan binnen alle schakels van de voedselketen, kunnen we onze voedselconsumptie écht verduurzamen.
Organisatie
Dutch Cuisine is een stichting met een bestuur dat het beleid bepaalt en de uitvoering aanstuurt. We werken met een Raad van Advies die het bestuur adviseert en helpt om onze doelen te realiseren. De uitvoering vindt plaats door een managementteam en een secretariaatsbureau. Programmamanagers zorgen in samenwerking met gespecialiseerde partijen voor de ontwikkeling en executie van de projecten. Meer informatie over de beloningsregeling van Dutch Cuisine vind je hier.