Joris Schildknecht

Joris Schildknecht
Oprichter en auteur bij de Vegan Academy
veganacademy.euWie is Joris Schildknecht?
Joris Schildknecht is oprichter en chef van de Vegan Academy. De Vegan Academy is een workshop- en cursusplatform voor food professionals en geïnteresseerde thuiskoks. Met kookworkshops, online cursussen Masterclasses en demonstraties wil de Vegan Academy jou helpen om beter en lekkerder te koken en bakken op plantaardige basis.

De plantaardige keuken en patisserie hoeven hoeven volgens Joris niet ingewikkeld te zijn als je gebruikt maakt van de juiste kennis en technieken. En in tegenstelling tot wat de vele “geknutselde” vleesvervangers uit de super en groothandel je misschien doen denken, is het goed mogelijk om dat met verse en lokale ingrediënten te doen.

Om ook de jongste generaties koks te bereiken werkt de Vegan Academy samen met Voedingsinstituut ter Groene Poorte uit Brugge. Zowel koks- als bakkersleerlingen uit het specialisatiejaar doen mee aan een Masterclass van de Vegan Academy en starten op basis van het daar geleerde een product ontwikkelingstraject voor plantaardige producten en gerechten.

Zijn ervaring heeft hij na de koksschool opgedaan in Nederlandse topzaken (De Hoefslag Bosch en Duin, restaurant Vermeer, Amsterdam) én in kleine en bevlogen vegetarische en vegan restaurantjes van het allereerste uur.

Waarom ben jij ambassadeur geworden van Dutch Cuisine?
Ik ben ambassadeur geworden van Dutch Cuisine omdat ik de dringende noodzaak zie om onze levensstijl drastisch te veranderen. Met een (meer) plantaardig dieet kunnen we bijdragen aan de klimaatdoelen, een gezonder klimaat en gezonde levensstijl. Daarnaast ben ik trots op de producten van Nederlandse bodem én de innovatiekracht van de landbouwsector. Ik ben ervan overtuigd dat die combinatie het mogelijk maakt om op duurzame wijze onze bevolking te voeden met lekker en gezond eten. Met de Vegan Academy wil ik ideeën, inspiratie en technieken bieden waarmee dit voor iedereen binnen handbereik is.

Wat doe jij hiervoor? Wat is je doel?
Met de Vegan Academy ontwikkel ik cursussen, video materiaal en recepten die onze principes in de praktijk brengen. Zo maken we plantaardig koken toegankelijker en voor iedereen.