Papendallaan 9
6816 VD Arnhem

Erik te Velthuis

Manager van het Topsportrestaurant van Sportcentrum Papendal

Papendallaan 9
6816 VD Arnhem



Wie is Erik te Velthuis?
Passie voor het vak en de liefde om met voeding hét verschil te maken. Dat zijn mijn drijfveren om te koken voor de topsport. Met Sportcentrum Papendal als kloppend hart van de Nederlandse topsport is het Topsportrestaurant een begrip geworden. Voeding is de brandstof die een topsporter nodig heeft om goed te kunnen presteren én goed te kunnen herstellen. Goede voeding draagt daarnaast bij aan het voorkomen of sneller herstellen van blessures, maar in de basis moet eten vooral lekker zijn. Dat is ons uitgangspunt bij het herformuleren van recepten, waarbij we lekker eten koppelen aan voeding met een functie. Zodat alle bouwstenen van een maaltijd bijdragen aan het doel. En dit is per sport en per individu verschillend, want iedere sport heeft andere kenmerken en iedere verbrandingsmotor werkt anders. Op Papendal koken we in een “slimme” omgeving waarin veel meetbaar is en dus leren we er ook veel van. In samenwerking met de voedingswetenschap en de sportdiëtisten is er een wereld ontstaan vol kennis, innovatie en creativiteit. We kleuren soms flink “buiten het hokje” om nieuwe receptuur te ontwikkelen en dat maakt het werk enorm uitdagend en inspirerend. Wil jij ook inspiratie opdoen? Bekijk dan eens de ‘Goud op je bord’ boeken die ik samen met sportdiëtiste Brenda Frunt schreef.

Waarom ben je ambassadeur geworden van Dutch Cuisine?
De wereld van goede en gezonde voeding is meer dan ooit actueel. Het heeft vaak het imago net niet zo lekker te zijn, men moet vaak nog overtuigd worden. En daar wil ik actief aan bijdragen! Als vraagbaak, inspiratiebron, als sparringpartner. Maar wel altijd met beide benen op de grond, de vraag stellend: “Waar hebben we het over en wat is het doel?”. Kies logisch voor biologisch in plaats van ideologisch, want van biologische grondstoffen kun je alsnog ongezonde voeding bereiden, waar tegenover staat dat je met reguliere producten ook gezond kunt koken. Ik draag graag bij aan het besef hiervan. Verse keuzes maken en de producten uit de regio maximaal benutten. Daar sta ik voor. Maar we kunnen ook de voedingsmiddelenindustrie actiever ondersteunen met innovatie. Want ook fast-food is naast super lekker, heel gezond te maken. De oplossingen liggen voorhanden. Tegelijkertijd willen we dat realiseren in een duurzamere wereld. Het Topsportrestaurant op Papendal heeft bijvoorbeeld geen food-waste meer. De kleine hoeveelheid die er nog was, wordt tegenwoordig 100% verwerkt tot energie. Zonder restproduct. Het kan!