Remeker (De Groote Voort)
Postweg 110
6741 ML Lunteren

0318 482 850
remeker@remeker.nl
www.remeker.nl

Irene de Voort

Voorzitter BBZ en mede-eigenaar
Remeker, Lunteren

Remeker (De Groote Voort)
Postweg 110
6741 ML Lunteren

0318 482 850
remeker@remeker.nl
www.remeker.nlKorte introductie
Als boerin heb ik 15 jaar op de boerderij meegedraaid. We maken op eigen erf de Remeker met de melk van onze Jerseykoeien en doen daarbij bijna alles natuurlijk. Dus we zijn sowieso biologisch, maar we gebruiken ook geen antibiotica. We hebben hele dieren – dus gehoornde dieren, het kalfje staat bij de moeder en we gebruiken geen synthetische mineralen maar kruiden en gesteentes. We enten de kalfjes tegenwoordig wel, maar dat vinden we niet erg. We hebben nog één kleine zonde, we gebruiken nog geen natuurlijk zuursel voor de kaas maar daar wordt kei hard gewerkt aan een alternatief. Melken, voeren en kaas maken en 7 (stief) kinderen was 15 jaar lang mijn credo maar nu ben ik bestuurder bij de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders. Want mensen die echt eten maken, die moeten zich verenigen. Practice what you preach.

Waarom ben je ambassadeur geworden van Dutch Cuisine?
Voor mij is het belangrijk dat “natuurlijk” en “ambachtelijk” weer inhoud krijgen. “Natuurlijk” gebruik je voor verse producten en het is landbouwen en vee-telen zonder (bio)chemie. “Ambachtelijk” gaat over bewerken van verse producten. Ambachtelijk is roken, fermenteren (met wilde fermenten), pekelen, koken en bakken. Vind maar eens iets dat natuurlijk of ambachtelijk geproduceerd is, niet te doen. Honderd procent natuurlijk of ambachtelijk produceren lukt bedrijfsmatig niet meer dus is het belangrijk om te communiceren welke (bio)chemie wordt gebruikt. Communiceer dat via logo´s zodat mensen kunnen kiezen. Bij Dutch Cuisine kom ik de mensen tegen die dat begrijpen. Biologische producten zouden niet aan “Clean labeling” moeten doen. Er is bijna niemand meer die ziet dat dat gebeurt. Bij Dutch Cuisine vind ik partners in crime.

Wat doe je hiervoor? Wat is je doel?
Ik ben voorzitter van de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders omdat ik daar kan strijden voor de echtheid van Boerenkaas en Kaas van de Boerderij. Dat is een begin. We zijn nu ook bezig met een definitie van ambachtelijk bereiden in de zuivel. Ambachtelijke bereiders kunnen straks lid worden van de bond en we kunnen hun productie met een logo borgen op echtheid. De eeuwige strijd om de echtheid van eten is een drive die mij niet los laat.