Verzoek deelname aan Dutch Cuisine

U heeft eerder informatie ontvangen over hoe u mee kunt doen aan Dutch Cuisine, wat Dutch Cuisine u biedt en aan welke voorwaarden uw bedrijf dient te voldoen. Vul nu onderstaande drie stappen in. Na verzending van deze informatie wordt door ons een profiel van uw bedrijf gemaakt en gepubliceerd op www.dutch-cuisine.nl. U krijgt daarvan bericht en kunt uiteraard wijzigingen aanbrengen of doorgeven.

1 Manifest
2 Gegevens
3 Bedankt

Manifest

Dutch Cuisine staat voor de identiteit van de Nederlandse keuken, een keuken die uniek is in de wereld en waar we trots op zijn. Met smaak gezond en verantwoord koken en eten op basis van 5 principes. Dutch Cuisine staat voor creativiteit, eigenzinnigheid, vrijdenken, pragmatisme en eenvoud.

PRINCIPES

Cultuur: Het gerecht vertelt waar en in welk seizoen we ons bevinden
Dutch Cuisine wil de Nederlandse eetcultuur bevorderen. Onze eetcultuur kenmerkt zich door een grote variëteit aan streekproducten en seizoensgerechten. Daar zijn we redelijk uniek in. In de basis bepaalt de natuur ons menu. Het gerecht op ons bord moet vertellen waar in Nederland en in welk seizoen we ons bevinden.
Ons streven: 80% seizoensproducten; waar mogelijk van Nederlandse bodem, en 20% buiten het seizoen.

Gezond:
Goed voor ons en onze aarde

We koken en eten gezond en gevarieerd. We gebruiken meer plantaardige producten en minder vlees en vis. Een gezond eetpatroon geeft een goed gevoel; goed voor lichaam, geest én de aarde!
Ons streven: 80% groente en 20% vlees/vis.

Natuur: Eerlijk en veelzijdig eten van wat de natuur ons biedt
De biodiversiteit van de natuur geeft aan wat er voorhanden is. Eerlijk en veelzijdig eten van wat het land en de zee ons in de seizoenen aan natuurlijke producten biedt, zonder kunstmatige toevoegingen. We zijn creatief om een geheel product toe te passen en niet alleen de meest voor de hand liggende delen. Van kop tot staart, zonder verspilling.

Ons streven: Gebruik van wat de natuur ons biedt, geen gebruik van kunstmatige toevoegingen, werken van kop tot staart en no waste.

Kwaliteit: We kopen, koken en eten bewust
We herkennen kwaliteit en smaak! We kopen, koken en eten bewust. We hebben respect voor het ingrediënt, de herkomst, de producent en de mensen die er op deze wijze mee omgaan. We kopen daarom niet alleen op prijs, maar letten ook op kwaliteit. We investeren in gezonde producten, gezond eten en de kennis daarover.

Ons streven: Het gebruik van eerlijke kwaliteitsproducten; waar mogelijk biologisch, fairtrade, diervriendelijk, puur, vers en regionaal of lokaal geproduceerd. Waarde: We werken aan resultaten voor morgen
We creëren waarde als resultaat van de vorige vier principes, met alleen maar winst: we eten en leven gezonder, we laten de aarde beter achter, we verspillen minder, we gunnen de producent een eerlijke prijs en we zorgen voor meer dierenwelzijn.

Ons streven: Dutch Cuisine is de rentmeester van de Nederlandse keuken en wil nu werken aan resultaten voor morgen. Alles wat de aarde ons te bieden heeft, is een gift van onze vorige generatie die we moeten doorgeven aan de generatie na ons.

De 5 principes van Dutch Cuisine zijn gebaseerd op het gedachtengoed van SVH Meesterkok en voorzitter Dutch Cuisine Albert Kooy.

Ambitie en doelen
Dutch Cuisine moet binnen drie jaar in één adem worden genoemd met Dutch Design, Dutch Fashion en Dutch Architecture. Dat is onze ambitie. Onze doelen:
- Dutch Cuisine wordt binnen 5 jaar het merk voor de Nederlandse keuken en eetcultuur.
- Koks nemen binnen 3 jaar het voortouw voor lekker, gezond en verantwoord koken in Nederland.
- Dutch Cuisine is binnen 5 jaar onderdeel van het Nederlandse educatiesysteem.
- In de Nederlandse keuken wordt binnen 10 jaar gekookt volgens de 5 principes van Dutch Cuisine.
- Dutch Cuisine kan zichzelf binnen 5 jaar financieel bedruipen.


Koks als ambassadeurs
Dutch Cuisine gaat de Nederlandse Keuken een eigen gezicht en podium geven. Nederlandse chefs als Jonnie Boer, Niven Kunz, Albert Kooy, Luc Kusters, Bas Cloo, Jim de Jong, Jef Schuur, Jonathan Karpathios en Leon Mazairac geven Dutch Cuisine een nieuw aanzien. Zij laten zien waar onze Nederlandse keuken rijk aan is. Ze zijn de vernieuwers van nu en de ontdekkers in de toekomst. Dit zit in onze genen. Daarnaast wil Dutch Cuisine een platform bieden aan alle restaurantondernemers en koks in Nederland die onze visie uitdragen: bewuster, gezonder en met smaak koken vanuit onze Nederlandse identiteit. Dit alles op een creatieve, vrijdenkende, eigenzinnige, pragmatische wijze en werkend vanuit het principe less is more. Naast de koks als primaire ambassadeurs zal Dutch Cuisine ook ambassadeurs uit andere disciplines inzetten zoals producenten, cultuurmakers, politici, journalisten en wetenschappers.
Ons streven: 'alle' Nederlandse restaurants en koks omarmen de vijf principes van Dutch Cuisine. Deze zijn in iedere keuken toepasbaar. Of dit nou de keuken van een sterrenrestaurant, eetcafé, bedrijfsrestaurant, zíekenhuis of gewoon bij de mensen thuis is.

Organisatie
Sinds 1 januari 2015 is Dutch Cuisine een stichting met een bestuur dat het beleid bepaalt en de uitvoering aanstuurt. De uitvoering vindt plaats door een secretariaatsbureau.

De eerste initiatiefnemers van Dutch Cuisine zijn o.a.:
Albert Kooy, SVH Meesterkok en executive chef Stenden University Hotel, Leeuwarden
Theo van Rensch, SVH Meesterkok en docent Sterklas en Gastronomie, ROC Amsterdam)
Ferdie Olde Bijvank, voorzitter en eigenaar FOB Services, Ede
Luc Kusters, SVH Meesterkok en patron-cuisinier restaurant Bolenius, Amsterdam
Bas Cloo, Consultant duurzame Horeca.
Monique Mulder, cultuurmaker en directeur, Mattmo Creative, Amsterdam
Marjan Pijnenburg, communicatie- en merkstrateeg, Mattmo Creative, Amsterdam
Rob Baan, Directeur Koppert Cress, Monster

Ik ga akkoord met het manifest*
Ik ga akkoord met de Dutch Cuisine richtlijnen*

Gegevens

 • JE VERZOEK SAMENGEVAT
 • VOORNAAM CHEF:
 • ACHTERNAAM CHEF:
 • ORGANISATIE NAAM:
 • TYPE RESTAURANT:
 • Straat:
 • HUISNUMMER:
 • Toevoeging:
 • Postcode:
 • Woonplaats:
 • Email:
 • Telefoon:
 • BankNummer:

 • AKKOORD MET DUTCH CUISINE RICHTLIJNEN
 • Ja, ik plaats minimaal 1 Dutch Cuisine menu op de kaart, gelabeld met het Dutch Cuisine logo
 • Ja, ik draag het gedachtengoed van Dutch Cuisine actief uit naar mijn gasten
 • Ja, ik gebruik het Dutch Cuisine promotiemateriaal
 • Ja, ik ga akkoord met de voorwaarden voor deelname aan Dutch Cuisine

 • AKKOORD MET MANIFEST
 • Ja, ik ga akkoord met en onderteken hiermee het manifest