Grutto! Grutto! Zo klonk de waarschuwing van onze nationale vogel die haar eigen naam roept als horecadeelnemers te dicht bij haar kuikens kwamen. Een weidevogelsafari onder begeleiding van een ervaren gids was het klapstuk van een geslaagde inspiratiebijeenkomst over het Biodiversiteit op je Bord programma van Dutch Cuisine in het prachtige gebied van de Boeren van Amstel. Deze bijeenkomst op 20 mei j.l. werd mede georganiseerd door Koninklijke Horeca Nederland (Amsterdam) en VHC Jongens.
De groep horecaondernemers en chefs, die in kleine groepjes het gebied in gingen konden zo in de praktijk zien hoe waardevol het is als boeren maatregelen nemen om de biodiversiteit te beschermen. En dat is precies het doel van het Biodiversiteit op je Bord programma. Dutch Cuisine en diverse partners van het programma zorgen ervoor dat horeca- en cateringdeelnemers aan Biodiversiteit op je Bord positieve aandacht krijgen als zij biodiversiteitvriendelijke producten op de menukaart zetten.
Tijdens de bijeenkomst waren er diverse sprekers. Bas Cloo, mede-coördinator van Biodiversiteit op je Bord, vertelde over de achtergrond van het programma en hoe het werkt. Esther Mouwen van restaurant de Mark in Durgerdam legde uit waarom zij bij Biodiversiteit op je Bord willen aansluiten. Paul Wiertz, directeur van BookDinners en één van de partners van het programma, ging in op de diverse manieren waarop zij deelnemers bij de consument in het zonnetje zetten. Chris van Alphen, van uitzendbureau ‘Just Horeca’, benadrukte samen met werkneemster Odile Kos dat zogenaamde ‘Gen Z’ jongeren belang hechten aan bedrijven die zich actief inzetten voor maatschappelijke kwesties, zoals behoud van biodiversiteit. Als horecadeelnemer aan Biodiversiteit op je Bord kun je zo jongeren aan je binden, zowel als klant als personeel.
Christiaan Bikker van VHC Jongens serveerde bijzondere ‘biodiversiteitvriendelijke’ broodjes en vertelde over de plannen om in de komende maanden steeds meer biodiversiteitvriendelijke producten in het assortiment herkenbaar en bestelbaar te maken. Als Noord-Hollandse partner van het programma maakt deze grossier het voor haar klanten steeds makkelijker om aan Biodiversiteit op je Bord deel te nemen.
Iedereen vond het een geslaagde bijeenkomst en diverse horeca en cateraars waren gemotiveerd om zich bij het programma te gaan aansluiten. En de grutto’s? Die waren blij toen de rust in hun gebied was weergekeerd….
Bron foto: Boeren van Amstel