Westlanddek
Tussen Den Haag, Rotterdam en Delft ligt Westland, gevormd door de gemeenten de Lier, ’s Gravenzande, Monster, Naaldwijk en Wateringen. De streek heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de tuinbouw. Terwijl het gebied in de middeleeuwen nog bestond uit veen met wat kreekruggen, werd in verloop van tijd klei afgezet omdat de zee meer toegang had tot het gebied, het zogenaamde Westlanddek. Zeer welkome vruchtbare klei. Het gebied werd later verder ontgonnen en in agrarisch gebruik genomen. Inmiddels is het Westland uitgegroeid toteen welvarende en innovatieve streek, dit door de snelgroeiende ontwikkeling op het gebied van de agribusinees.
Tweede grootste landbouwexportland ter wereld
Het is nauwelijks voor te stellen dat zo’n klein landje als Nederland, wat ook nog eens voor 25% onder zeeniveau ligt, een grote producent is op het gebied van landbouwproducten. Toch is Nederland het tweede landbouwexportland ter wereld, na de VS en voor Duitsland. We exporteren zo’n 81,3 miljard euro in totaal, waaronder bloemen en planten (8,3 miljard euro), vlees (7,6 miljard euro), melk en zuivel (7,2 miljard euro) en groenten (6,3 miljard euro). Ook exporteren we landbouwgerelateerde producten zoals landbouwmachines en meststoffen (90 miljard euro).
Groenten als Nederlands culinair erfgoed
Groenten vormen een belangrijk onderdeel van ons culinaire erfgoed. We hebben een lange traditie in het eten van groenten. Er is lang een verschil geweest tussen wat de gewone man en de elite aten. De gewone man at meer grove groenten, de elite at al snel meer verfijnde groenten. Zelfs al in de 6e eeuw at de elite al asperges, paddenstoelen, komkommer, (rauwe) sla en radijs.
Groenten en Dutch Cuisine
Voor Dutch Cuisine zijn groenten het belangrijkste ingrediënt van de maaltijd. Dutch Cuisine streeft naar de zogenaamde 80/20 richtlijn, waarbij 80 procent van de maaltijd uit plantaardige producten bestaat en 20% dierlijk. Groenten krijgen daarmee een welverdiende hoofdrol in een gerecht. Bij voorkeur komen de groenten uit het seizoen, van de koude grond en zijn ze biologisch geteeld. Veel topchefs kiezen voor biologisch vanwege de betere kwaliteit en smaak. Ook kasproducten van eigen bodem zijn een goed alternatief. De Nederlandse kassenteelt behoort tot ‘s werelds beste en meest duurzame. De seizoenen bieden ons een duurzaam en gevarieerd aanbod van verse producten.
Niven Kunz en 80/20
Ook voor Dutch Cuisine ambassadeur Niven Kunz spelen groenten de hoofdrol in de keuken. Vanuit zijn achtertuin het Westland laat hij zich inspireren tot groente gebaseerde topgerechten. Hij kookt met 80% groenten en 20% vlees of vis. Voor hem is deze 80/20 filosofie helder én logisch. In zijn keuken gaan groenten altijd voor. “Dat veel mensen en chefs het 80/20 principe hebben overgenomen, doet mij deugd. Ik heb het altijd gehoopt, want ik wil dat het een beweging is die grote groepen mensen aanspreekt. En eigenlijk zijn er weinig redenen om niet mee te doen. We hebben prachtige groenten in Nederland, ook het gehele jaar door, groenten zijn in het algemeen goedkoper dan vlees en vis, de herkomst van groenten zijn makkelijker te achterhalen en misstanden komen eigenlijk niet voor.‘.