Jachtschotel

Recept van Albert Kooy

Maandelijks presenteert Albert Kooy, SVH Meesterkok en bedenker van de 5 principes van Dutch Cuisine, een gerecht uit zijn boek “De Nieuw(st)e Nederlandse Keuken”.

Recept van deze maand (december): Jachtschotel
4 personen
Ingrediënten
400 gr. hazenpeper (zie recept verderop voor Brabantse hazepeper)
800 gr. rodekool (recept)
800 gr. aardappelpuree
50 gr. boter
Vers broodkruim of paneermeel

Jachtschotel maken
1e laag Hachee in een beboterde ovenschaal
2e laag rode kool
3e laag aardappel puree, insmeren met de gesmolten boter en bestrooien  met de broodkruim
Dan 40 minuten afbakken en laten gratineren in een voor verwarmde oven van 180 gr.C

BRABANTSE HAZEPEPER
4 personen
Ingrediënten
8 hazen voorlopers (voorpoten)
eetlepel bloem
3 eetlepels olie
1 fl. rode wijn
2 uien
½ prei
1/8 knolselderij
1 winterwortel
3 tenen knoflook
1 theelepel tomatenpuree
2 bl laurier
3 takjes tijm
2 plakken Peijnenburg ontbijtkoek
1 thee lepel jeneverbessen
1 eetlepel pure chocolade
1 eetlepel kandijsuiker
1 eetlepel aalbessengelei
zout en zwarte peper uit de molen
Garnituur:
4 eetlepels vers gekookte zilveruitjes
4 eetlepels uit gebakken spekjes
1 eetlepel gehakte peterselie

Bereidingswijze
De hazenvoorlopers zouten en peperen en bloemen en aanbakken in olie in een passende pan, tomatenpuree toevoegen, afblussen met rode wijn en water en aan de kook brengen.
Na een uur de rest van de ingrediënten toevoegen en laten koken tot het vlees gaar is , dan de voorlopers uit de saus scheppen en de saus zeven en op smaak maken.
Het vlees van de botjes plukken en opwarmen in de warme saus.
Garnituur over de ragout scheppen.