Klassieke rode kool

Recept van Albert Kooy

Maandelijks presenteert Albert Kooy, SVH Meesterkok en bedenker van de 5 principes van Dutch Cuisine, een gerecht uit zijn boek “De Nieuw(st)e Nederlandse Keuken”.

Recept van deze maand (november): Klassieke rode kool

Ingrediënten
1.      1 rode kool (1,3 kg vuil) (1,2 kg schoon)
2.      5 appels (Elstar)
3.      0,5 ltr. water + 0,25 ltr. rodewijn
4.      2 uien, 180 gr. : 1 x gesnipperd 1 x geclouteerd
5.      2 bl. laurier
6.      6 kruidnagels
7.      3 x kaneel stokjes
8.      1 thl. nootmuskaat (vers geraspt)
9.      1 thl. zwarte peper (vers gemalen)
10.   150 gr. rietsuiker
11.   100 gr. rondkorrel rijst
12.    3 eetl. azijn (0,5 dl)
13.   4 thl. zeezout

Bereidingswijze
Alle ingrediënten  (uien clouteren) opzetten behalve de azijn met net genoeg water om alles onder te zetten en aan de kook brengen.
± 1 uur koken
De uien verwijderen
Rijst toevoegen en dan nog 30 minuten koken (pas op voor aanbranden)
Op smaak maken met suiker, zout en azijn.