Recept van Albert Kooy
Maandelijks presenteert Albert Kooy, SVH Meesterkok en bedenker van de 5 principes van Dutch Cuisine, een gerecht uit zijn boek “De Nieuw(st)e Nederlandse Keuken”.
Recept van deze maand (november): Klassieke rode kool
Ingrediënten
1. 1 rode kool (1,3 kg vuil) (1,2 kg schoon)
2. 5 appels (Elstar)
3. 0,5 ltr. water + 0,25 ltr. rodewijn
4. 2 uien, 180 gr. : 1 x gesnipperd 1 x geclouteerd
5. 2 bl. laurier
6. 6 kruidnagels
7. 3 x kaneel stokjes
8. 1 thl. nootmuskaat (vers geraspt)
9. 1 thl. zwarte peper (vers gemalen)
10. 150 gr. rietsuiker
11. 100 gr. rondkorrel rijst
12. 3 eetl. azijn (0,5 dl)
13. 4 thl. zeezout
Bereidingswijze
Alle ingrediënten (uien clouteren) opzetten behalve de azijn met net genoeg water om alles onder te zetten en aan de kook brengen.
± 1 uur koken
De uien verwijderen
Rijst toevoegen en dan nog 30 minuten koken (pas op voor aanbranden)
Op smaak maken met suiker, zout en azijn.