Knolselderijsoep met eekhoorntjesbrood

Porties: 4-6
Bereidingstijd: 30 min.
Oventijd: 30 min.

INGREDIËNTEN
1 knolselderij van ca. 1 kilo
2 zoete uien
2 el koolzaadolie
25 g gepelde tamme kastanjes of hazelnoten
15 g gedroogd eekhoorntjesbrood*
3 tenen knoflook
2 el boter
100 ml droge witte wijn
650 ml groente- of paddenstoelenbouillon
125 ml crème fraiche
nootmuskaat (optioneel)

BEREIDEN
1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
2. Schil de knolselderij en snijd de knol in grote stukken zoals we in de video laten zien. Snijd de uien in parten. Hussel de knol en ui om met olie, peper en zout. Verspreid de parten over een bakplaat en rooster de knolselderij 30 min. in de oven.
3. Maak de kastanjes schoon en rooster ze 5 min. mee in de oven. Doe hetzelfde als je hazelnoten gebruikt.
4. Week ondertussen het eekhoorntjesbrood 15 min. in 250 ml lauw water. Zeef de paddenstoelen en vang het vocht op.
5. Hak de knoflook fijn. Verhit de boter in een ruime pan en fruit hierin de knoflook op matig vuur lichtbruin. Schenk de wijn erbij en breng aan de kook. Laat een minuutje koken en voeg de knolselderij, uien, bouillon en het weekvocht van het eekhoorntjesbrood toe. Breng de soep tegen de kook en laat ca. 10 min. sudderen om de smaken goed te mengen. Voeg de crème fraîche toe en pureer de soep met een staafmixer.
6. Snijd het eekhoorntjesbrood in reepjes en schep door de soep. Hak de kastanjes of noten grof. Serveer de soep in diepe borden en bestrooi met de kastanjes of noten. Lekker met wat versgeraspte nootmuskaat.


Recept van Eke Mariën, bestuurslid Dutch Cuisine, mede-eigenaar van Het Kookkantoor, hét bureau voor culinaire producties zoals foodmagazines, kookboeken, receptuur en video’s.