Het Dutch Cuisine Zomer Impactmenu

Geplaatst op

Vandaag lanceren wij het derde impact menu: het zomermenu, een menu voor op de barbecue dat is samengesteld door de Dutch Cuisine studenten van ROC Friese Poort onder leiding van Dutch Cuisine ambassadeur Gerard Voskuilen! Dit menu is klimaatvriendelijk en erop gericht om meer groente te serveren. Daarom is vlees en vis bij het voorgerecht weggelaten en krijgt groente een hoofdrol. Als hoofdgerecht worden pulled oesterzwam en een ganzenburger geserveerd in plaats van pulled pork en een hamburger van rundvlees. Door oesterzwammen te gebruiken in plaats van pulled pork wordt hier de grote winst behaald. Oesterzwammen hebben een erg vlezige textuur waardoor ze goed te gebruiken zijn in dit soort gerechten. Helemaal mooi is natuurlijk als oesterzwammen worden gebruikt die op reststromen worden gekweekt. Het verschil in impact tussen ganzenvlees en rundvlees is ook enorm groot. Dit komt met name door het voer dat ze eten. Ganzen hebben minder voer nodig om dezelfde kilo vlees te kunnen leveren als runderen. Bovendien stoten runderen in hun spijsvertering methaan uit. Een broeikasgas wat 25 keer zo veel impact op het klimaat heeft als CO2. Tot slot, ook in het dessert wordt een grote impact gerealiseerd door het weglaten van de chocolade. Cacao wordt ver weg verbouwd en kent een erg intensief teelt proces. Kortom, een zomers menu dat goed is voor mens, dier en milieu via eerlijke en veelzijdige gerechten op het bord. De besparing van het impact menu ten opzichte van het reguliere menu is maar liefst 69.21 procent. Dit staat gelijk aan een jaarverbruik stroom van ruim 2 huishoudens bij het nuttigen van 1000 menu’s!


Zet jij het Dutch Cuisine Zomer Impactmenu op de kaart?
Dit impactmenu is bedoeld ter inspiratie. Jij kunt er als chef delen uit gebruiken of het menu voor je eigen restaurant aanpassen. Zodat het past bij jouw gasten. Door dit menu op de kaart te zetten, zorgen we samen voor een leefbare wereld. Doe je mee?

Download dan hier het menu met de toelichting.

Ben je benieuwd naar nieuwe bereidingstechnieken van groenten?
Het lente impact menu is door Dutch Cuisine en Gastronomixs samengesteld. Daarbij zijn ze geïnspireerd door verschillende bereidingstechnieken van groenten van Dutch Cuisine chefs. Ben je benieuwd naar deze nieuwe bereidingstechnieken? Bekijk deze video’s dan op www.youtube.com/gastronomixs

Samenwerken aan duurzame menu’s in de horeca
Nederlandse horeca. De vijf principes van Dutch Cuisine staan daarbij centraal: meer plantaardig/minder dierlijk, groenten van het seizoen, van lokaal, vers en zonder kunstmatige toevoegingen. Daarnaast speelt het terugdringen van voedselverspilling een belangrijke rol. Om horecaondernemers en hun koks te informeren en inspireren, organiseren KHN en Dutch Cuisine onder andere inspiratiesessies. De eerstvolgende sessie is op 9 september 2019 met de The Vegetable Chef Joris Schildknecht. Kijk hier voor meer info en aanmelden.