Tot en met 2027 gaan ruim 600 jongeren via een nieuw Wereldnatuurfonds-initiatief ‘Foodies for Nature’ aan de slag met de impact van voedselproductie en -consumptie op biodiversiteit. Het Biodiversiteit op je Bord (BOJB) programma van Dutch Cuisine doet daaraan mee. Zo zullen in 2025 maximaal 80 jongeren voor sociale media filmpjes maken over de biodiversiteitprestaties van deelnemers aan het BOJB-programma.
De kick-off van Foodies for Nature was op 4 april bij The Farm Kitchen in Hoofddorp. Jongeren in de leeftijd van 18 tot 30 jaar kregen meer te horen over dit initiatief en WWF-partners die er een onderdeel van uitmaken hielden een pitch over ‘hun’ traject daarbinnen. Zo ook het BOJB-programma van Dutch Cuisine.
Challenge BOJB-filmpjes
Dutch Cuisine zal een BOJB-challenge organiseren. Tijdens een workshop op 25 april bij de Hogeschool van Amsterdam worden jongeren door documentaire- en commercialmaker Arjaan Hamel getraind om dergelijke inspirerende en impactvolle filmpjes te maken. Ook Guido Meijer (programma-manager eten en drinken van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam) en Floreska Olmberg (sociale media expert bij BOJB-ambassadeur Pakhuis de Zwijger) zullen daaraan bijdragen. Daarna gaan de jongeren aan de slag bij een aantal horecadeelnemers aan BOJB.
Award
Een jury bestaande uit TV-chef Sharon de Miranda, biodiversiteitexpert bij BOJB-partner Naturalis William Voorberg, Arjaan Hamel en Bas Cloo van Dutch Cuisine bepalen vervolgens wie de beste filmpjes hebben gemaakt en deze jongeren winnen een leuke prijs. Voor de BOJB-horeca is medewerking aan dit traject niet alleen leuk, maar ook een interessante kans voor publiciteit, onder andere richting de jongeren-doelgroep.
Kennissessie
Als voorproefje op dit traject verzorgde Dutch Cuisine op 7 april ook al een kennissessie. William Voorberg vertelde wat het belang is van biodiversiteit voor onze voedselproductie en waarom het BOJB-programma zo belangrijk is. Bas Cloo ging vervolgens in op de verschillende spelregels waaraan horeca en cateraars moeten voldoen als ze aan het programma willen deelnemen. Charline van Ommen, BOJB-ambassadeur van Brasserie Buut in Doorn legde uit waarom zij bij BOJB is aangesloten en welke verwachtingen zij heeft van de te ontwikkelen filmpjes.
Meer weten? Zie www.biodiversiteitopjebord.nl of neem contact op via biodiversiteit@dutch-cuisine.nl.