Makreel op rood. Wat nu?

Geplaatst op

Als je als Supporter, Partner of Ambassadeur wilt profiteren van het Dutch Cuisine programma Biodiversiteit op je Bord dan moet je je aan een aantal spelregels houden. Zo word je geacht om bepaalde producten die zeer schadelijk zijn voor biodiversiteit niet op het menu te zetten. Het gaat onder andere om vissoorten die op de Rode Lijst van de Viswijzer staan. Helaas is makreel daar onlangs aan toegevoegd.

Wat is er aan de hand?
Volgens Good Fish, de organisatie achter de Viswijzer, gaat het niet goed met de makreel voor zover deze in het Noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan, de Noordzee of het Engelse Kanaal wordt gevangen. Volgens Good Fish is sprake van overbevissing. Er wordt dus meer gevangen dan dat er natuurlijke aanwas is. Achtergrond is dat er sinds 2010 geen internationale vangstafspraken meer zijn gemaakt. Sinds 2019 is makreel ook het MSC-duurzaamheidskeurmerk kwijt. Vermelding op de rode lijst betekent dat Good Fish het gebruik van deze vis afraadt. En ben je serieuze deelnemer aan Biodiversiteit op je Bord dan is makreel vanaf nu dus een no-go.

Wat nu te doen?
Wellicht is het mogelijk om makreel uit alternatieve vangstgebieden te verkrijgen. En makreel uit de bovengenoemde gebieden mag bovendien nog steeds indien deze maar met een handlijn of hengel is gevangen. Overleg met je leverancier over de mogelijkheden. Maar het is waarschijnlijk eenvoudiger om een andere vissoort op de menukaart te zetten. Check welke vissen op de Viswijzer op oranje of bij voorkeur op groen staan. MSC-gecertificeerd Chileense horsmakreel zou bijvoorbeeld een alternatief kunnen zijn. Nadeel is alleen dat deze vis van ver weg moet komen en dat deze daarom niet dagvers is te verkrijgen. Daar staat tegenover dat als je dit goed aan je gast uitlegt, je een praktisch en aansprekend duurzaamheidverhaal hebt.