The FavorFlav Food Top 100

Geplaatst op

Wie zijn anno 2019 dé smaakmakers in de wereld van eten en drinken? Dat is de vraag die het team van online food magazine FavorFlav zich ieder jaar weer stelt bij het samenstellen van de FavorFlav Food Top 100. Voor alweer het vierde achtereenvolgende jaar stellen zij de ode aan de movers en de shakers van de Nederlandse gastronomie samen. Wie doen ertoe in de Nederlandse culinaire scene? Wie bepaalt wat wij eten en drinken? Wat eten we en waar bestellen we dat? Wie straalt? Wie faalt? Wie scoort? En vooral: wie doet dat in dít jaar?

Als ware spionnen doken de mensen van FavorFlav overal op, bij kookboekpresentaties en nieuwe restaurant-openingen maar ook bij cocktail-competities en BBQ-workshops. Ze observeerden, luisterden, schreven mee. En zo ontstond er gaandeweg een longlist met bijna tweehonderd kandidaten. Daarnaast kreeg FavorFlav ook hulp van voorgaande winnaars en gastronomen met een bijzondere staat van dienst zoals Joris Bijdendijk (Rijks, Wils), Jonnie en Thérèse Boer (De Librije), Robert Kranenborg (The White Room) en Jacob-Jan Boerma (De Leest).

Het levert een lijst op met 100 genomineerden: een bonte mix van (sterren)chefs, foodproducenten, restaurateurs, startups, culinair journalisten, cocktailshakers, merkenbouwers en andere belangrijke spelers uit de culinaire scene. Deze genomineerden hebben een bewezen bijdrage geleverd als het gaat om het verrijken van de eetcultuur en het eetbewustzijn in Nederland. En net als Dutch Cuisine hebben ze een bonkend hart voor het betere eten en drinken. Uiteraard staan er in de gepresenteerde top 100 ‘hoeders van de goede smaak’ ook een aantal Dutch Cuisine ambassadeurs! Daar zijn wij ontzettend trots op. Daarom feliciteren wij met plezier de volgende personen:

 

René Bink, eigenaar Dutch Cuisine restaurant De Firma, staat samen met Michiel Roodenburg, Tom Peeters en Eric Klaassen op plek 28 met hun co-founders supermarktapp Crisp.

Alweer een boodschappenapp? Ja, maar dan toch weer anders. Bij online vers-handel Crisp beloven ze je niet vers, maar supervers te bezorgen (met eieren, volkorenbrood en halfvolle melk voorop) en alles van de beste kwaliteit. Dus koe vriendelijke zuivel van boer Klaas de Lange, volkorenbrood van Hartog’s en mosselen van Neeltje Jans. Crisp rijdt voor jou naar de visafslag, staat in de rij bij Hartog’s, trekt wat boeren aan de mouw en plukt paddenstoelen in het bos. De bestellingen vliegen binnen, van Groningen tot Maastricht en ook verstrekkers van durfkapitaal zijn fan. Niet iedere investeerder kan trouwens zo maar geld in de snelgroeiende startup stoppen: jij zoekt vers, de heren zoeken betrokkenheid.

 

Dutch Cuisine ambassadeur Onno Kleyn staat op plek 45 als ‘Culinair Historicus, wijn- en eetschrijver.’

Onno maakt, proeft en schrijft al jarenlang wat af. Als het maar om eten en drinken gaat. Zo schrijft hij ook regelmatig voor ons Dutch Cuisine Blog. Zijn kookboeken staan steevast vol informatieve verhalen en bijzondere (historische) weetjes. En verrukkelijke recepten, dat ook. Dit jaar kwam Italië, mijn verhalen en recepten in de boekhandel te liggen. En bij ons in de keuken. En op het nachtkastje. Want wat kun je toch heerlijk wegdromen bij de verhalen over het Italië van Onno!

 

Dutch Cuisine ambassadeur Willem Treep staat samen met Maartje Nelissen op plek 54 als ‘Duurzaam Foodondernemers’

Of het nu het eeuwfeest van de KLM is, Lowlands of het Amsterdam Dance Event, The Food Line-Up catert. Speerpunt daarbij is – naast verschrikkelijk lekker – duurzaamheid. ‘Game changing catering’, al zeggen ze het zelf. Zo stonden ze op Lowlands met Brasserie 2050 futuristisch te koken en stond onder meer de Karma Shoarma op de kaart; shoarma gemaakt van knolselderij. Maartje vroeg, samen met Lotte Wouters, of Willem The Food Line-Up kon helpen uitbouwen. Lang verhaal kort: inmiddels is The Food Line-Up de snelst groeiende cateraar van Nederland. Chapeau!

 

Dutch Cuisine ambassadeur Emma Veerhuis staat samen met Bart-Jan Verldhuizen op plek 55 met Kitchen Republic.

In hun Kitchen Republic stomen Emma en haar partner Bart-Jan een nieuwe generatie food-entrepreneurs klaar. Met eigen productiekeukens, de Kitchen Republic Academy en events als de Food Startup Market helpen zij jonge ambitieuze foodondernemers op weg. De members van Kitchen Republic zijn lokale makers, producenten en cateraars die een belangrijke schakel vormen in het Nederlandse voedsellandschap. Helemaal in lijn met Dutch Cuisine dus. Van bananenbroodbakkers, bolognesesausmakers tot kimchikoks en veganhamburgermakers. Nieuw dit jaar: in de Amsterdamse Houthavens openden zij een tweede locatie, bedoeld voor zogenaamde scale-ups die een volgende stap willen maken. In no-time wisten zij via crowdfunding 200.000 euro aan funding op te halen. Goed gedaan!

 

Benieuwd naar de gehele lijst? Klik dan hier en ontdek de volledige top 100.