Rivierkreeft: plaag of delicatesse?

Geplaatst op

In Nederland maken we ons steeds meer zorgen over de Amerikaanse rivierkreeften. Deze exoten hebben zich de afgelopen decennia razendsnel verspreid in Nederland. Hier veroorzaken ze allerlei problemen. Ze zorgen er voor dat de waterkwaliteit omlaag gaat. Inmiddels is deze invasieve exoot uitgegroeid tot een ware plaag. Gelukkig zijn rivierkreeften in toenemende mate populair bij consumenten en helpt wegvangen mogelijk ook bij het tegengaan van de plaag.

De visserij op de Amerikaanse rivierkreeften in Nederland kan de overlast die ze veroorzaken terugdringen. De visserij op rivierkreeften in Nederland gebeurt kleinschalig. Meestal door kleine ondernemers die met korven of fuiken de rivierkreeften opvangen. De vissers brengen de levende rivierkreeftjes vervolgens zelf naar de horecapartijen. Versheid gegarandeerd!

In Zweden en de Verenigde Staten zijn de rivierkreeften een ware delicatesse. Er worden hier regelmatig grote rivierkreeften-feesten gehouden, zogenoemde ‘Crayfish boils’. Hierbij worden rivierkreeften samen met aardappelen, maiskolven, worst en allerlei groenten gaargekookt en op een grote tafel uitgestort.

Meer verantwoorde vis
Meer verantwoorde vis die op dit moment in het seizoen is. Deze is hieronder te zien in het grafiek van Good Fish Foundation, een milieuorganisatie en uitgever van de VISwijzer. Good Fish Foundation wil overbevissing en milieuschade door visserij en viskweek stoppen door zich in te zetten voor enkel goede vis in Nederland. Zo geven zij gratis advies aan alle chefs die aangesloten zijn bij hun horecaprogramma. Ga voor meer informatie naar goodfish.guide.