Kinderen hebben beter BMI door verbeterde schoollunch

Geplaatst op

Basisschoolleerlingen die met elkaar op school een gezonde lunch eten zijn geneigd meer groente te eten. Ook komen de kinderen gemiddeld genomen op een gezonder lichaamsgewicht uit. Dat zijn de voorlopige resultaten van twee grote proeven met schoollunches op verschillende plekken in het land. In Amsterdam, Lunteren en Vlaardingen loopt sinds kort een proef op basisscholen.

Structuur, beweging en bewustwording

De eerste waarnemingen zijn veel belovend. “We zien dat kinderen vaker voor groente kiezen.” Het onderzoek is gebaseerd op het idee dat jonge kinderen vatbaar zijn voor het overnemen van elkaars gezonde en ongezonde eetgewoontes: “Gezonde voeding is belangrijk voor de gezondheid en prestaties van kinderen. Bovendien kunnen kinderen dankzij een gezonde schoollunch op jonge leeftijd leren om gezond te eten.”

Monique Vingerhoeds is voedingswetenschapper van de Wageningen Universiteit en projectleider van ‘De gezonde schoollunch’. Op basisscholen in Vlaardingen, Lunteren en Amsterdam mogen de kinderen elke dag kiezen van een lunchbuffet dat bestaat uit volkorenbrood, gezond beleg, groente, water, melk en karnemelk. Een paar keer per week is er wat extra’s zoals soep, salade, een eitje of fruit. De lunchsamenstelling is volgens de normen van de richtlijnen Goede Voeding.

Fitter de school verlaten

Hoogleraar preventie geneeskunde Onno van Schayck is projectleider van ‘De gezonde basisschool van de toekomst’. “We zien een significante verbetering van de gemiddelde BMI.” Ook zien de onderzoekers dat kinderen die al langer in het project meedraaien het normaler vinden om gezond te eten.

Luister hier: https://www.nporadio1.nl/