Het coronavirus bestrijd je ook van binnenuit

Geplaatst op

Na veel gelobby van artsen ligt er een nieuw advies van de overheid: werk aan je afweersysteem. Want met beweging, een goede nachtrust en gezonde voeding slaat het coronavirus minder hard toe. Iedereen kan de riedel dromen: houd afstand, was je handen, nies in de elleboog, maar bij de laatste persconferentie kwam minister Hugo de Jonge ineens met een extra advies: leef gezond. “Dat maakt de weerstand beter.”

De oproep van De Jonge kwam niet uit de lucht vallen. Wetenschappers van het Erasmus MC schreven samen met collega’s van het LUMC en Amsterdam UMC een wetenschappelijk overzichtsartikel over Covid-19, obesitas en leefstijl. Naar aanleiding daarvan ging er op 11 november een brandbrief van zeventig gezondheidsprofessionals naar het ministerie van Volksgezondheid: een oproep aan de regering om mensen te wijzen op het belang van een gezonde leefstijl. Zeker bij mensen met overgewicht is veel winst te halen. Maar dat geldt net zo goed voor mensen die roken of overmatig alcohol drinken.

Geen crashdieet
Een sterk afweersysteem herkent ziekteverwekkers in bacteriën en virussen, en stuurt er afweercellen op af om die indringers snel en effectief onschadelijk te maken. Mensen met een sterke afweer kunnen het virus krijgen zonder het te merken, omdat het lichaam de boel opruimt voordat het er ziek van wordt. Aan dit verdedigingsmechanisme kun je dus zelf bouwen.

Hoe? “Stress vermijden, goed slapen, bewegen”, zegt Savelkoul. En gezond eten. “Maar overdrijf niet. Ga niet van de ene op de andere dag twee uur joggen, want dan zet je het systeem onder stress en dat geeft juist onderdrukking van je afweer. Dagelijks een wandeling is genoeg.”. Ook Jaap Seidell, hoogleraar voeding en gezondheid aan de Vrije Universiteit, waarschuwt niet te hard van stapel te lopen. “Mensen moeten nu vooral niet een crashdieet volgen, omdat ze denken: ik moet twintig kilo afvallen. Dat is óók weer niet goed voor je afweersysteem. Het gaat vooral om het omschakelen naar een gezonde leefstijl en geleidelijk gewichtsverlies.”

Lees hier het gehele artikel