Dutch Cuisine studenten koken met minder zout

Geplaatst op

Nierstichting Nederland en Dutch Cuisine studenten Chef van de Toekomst van de ROC’s Koning Willem I College in Den Bosch en Friese Poort in Sneek lieten hun licht schijnen op overdadig zoutgebruik. De horecastudenten maakten op 9 december ieder in hun eigen stad een zoutarm viergangenmenu dat samen met de Nierstichting werd opgezet. De uitdaging: een viergangen menu met maximaal 2 gram zout totaal per persoon. Deze opdracht vestigt de aandacht van de horecastudenten op het teveel aan zout dat we dagelijks binnenkrijgen. Het resultaat was verbluffend. Heerlijke gerechten waarbij het zout niet werd gemist. Twan Musters, Koning Willem I College: “Van de Nederlanders eet 85% meer zout dan de aanbevolen maximum hoeveelheid van 6 gram per dag. Gemiddeld consumeren mensen 5% van hun dagelijkse zoutinname in restaurants. Bovendien is bekend dat Nederlanders steeds vaker buiten de deur eten. Minder zoutgebruik in de horeca is daarom van belang om de zoutconsumptie te helpen verminderen. Het Koning Willem I College, ROC Friese Poort en de Nierstichting hebben daarom de handen ineen geslagen om bewustwording over belang van minder zout en vaardigheden om minder zout te koken bij koks (in opleiding) te vergroten. Ik ben ongelofelijk trots met het resultaat! Heel knap gedaan.”

“Verrassend hoe veel smaak je uit producten kan halen als je maar de juiste technieken gebruikt. Dit maakt het dat zout achterwegen gelaten kan worden en het product puurder/eerlijker wordt”, aldus Gerard Voskuilen, ROC Friese Poort. Hij vervolgt: “De Dutch Cuisine opleiding Gespecialiseerd kok, niveau 4 bestaat uit vijf modules: natuur, kwaliteit, gezond, cultuur en waarde, die gebaseerd zijn op het gedachtegoed van Dutch Cuisine. Bij de ingrediënten wordt gekeken naar wat goed is voor mens, dier, en milieu. Daarom zijn de gebruikte ingrediënten in de menu’s veelal plantaardig en komt het overgrote deel uit de eigen regio.”.