Lupine bonen tijdens Wereld Peulvruchten Dag

Geplaatst op

Op 10 februari is het Wereld Peulvruchten Dag en deelt Lekker Lupine de lekkerste recepten met de nog onbekende lupineboon van Nederlandse bodem. De Verenigde Naties heeft deze dag ingesteld,  omdat peulvruchten een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een gezonde voeding en omdat peulvruchten zorgen voor verbetering van de bodemvruchtbaarheid  en een positieve invloed hebben op het milieu. Lupine is het gouden boontje voor onze toekomst.

Makkelijke en lekkere recepten
Lokale Lupinebonen zijn nu nog op beperkte schaal te koop in glazen potten in supermarkten onder het label Machandel en Smaakt en soms ook als gedroogde lupine. Maar wat maak je ermee? Op Wereld Peulvruchten Dag (World Pulses Day) gaan we recepten van koks delen, zodat jezelf kennis kunt maken met (h)eerlijke lupine gerechten. Foodblogger Rens Kroes schreef al een blog over lupine.

Kennis delen over lupine
Communicatie over de vele voordelen van lupine is essentieel. Dat blijkt uit onderzoek naar de voorkeuren van consumenten dat studenten van Wageningen Universiteit in opdracht van Lekker Lupine uitvoerde. Wanneer mensen weten dat ze met hun eetpatroon bijdragen aan hun eigen gezondheid, een gezondere bodem, een beter klimaat en een goede prijs voor de boer raken ze nieuwsgierig en willen ze de lupineboon uitproberen. Mits er goede recepten voorhanden zijn. Daarom deelt Lekker Lupine de lekkerste recepten op lekkerlupine.nl.

Waarom lupine eten?
“Waar smaakt lupine naar?” Dat is vaak de eerste vraag die mensen stellen. “En hoe groeien ze dan?” volgt snel daarna. Op andere plekken in de wereld is lupine al een geliefd ingrediënt omdat het een allrounder in de keuken is. Je kan er zoet en hartig mee maken. De boon heeft een licht nootachtige smaak met een stevige bite. Lupine onderscheidt zich met deze structuur van andere peulvruchten die vaak wat meliger smaken. Qua voedingswaardes is  het een topper. Het behoort met ruim 36% eiwitten tot het meest eiwitrijke gewas en bevat alle essentiële aminozuren in ook nog eens de hoeveelheid die wij nodig hebben, aldus onderzoeker Udo Prins van het Louis Bolk Instituut.

Lekker Lupine trekt aan
Bio-dynamisch teler André Jurrius van ekoboerderij de Lingehof teelt al lupine sinds 2008. Hij is daarmee de koploper in Nederland die de boon graag populairder en groter wil maken. In 2020 richtte hij samen met marketeer Marieke Laméris van Proeflab Wageningen Lekker Lupine op. Lekker Lupine wil de teelt en de vraag van bio lupine in Nederland aanjagen en in balans met de vraag laten groeien door in te zetten op het versterken van de teelt, productontwikkeling en het vergroten van de community. Lekker Lupine blijkt een schot in de roos. Lekker Lupine geeft namelijk concreet invulling aan de Nationale Eiwitstrategie en Europese Farm2Fork strategie.

In 2021 gaat een groeiende groep biologische telers Lupine telen, is er veel interesse voor productontwikkeling groeit de community met onder andere het initiatief van boer Henk van Bijzonder Brabants. Hij start samen met chefkoks (waaronder Dutch Cuisine Vriend Manfred Albrecht), Dutch Cuisine koksopleidingen niveau 4, HAS Den Bosch/Venlo het project ‘Lupine uit de Peel op de kaart’ om mee te helpen om lupine van eigen bodem bekend te maken als lokale, duurzame voedselproductie.

Sámen werken we aan de ontwikkeling van een nieuwe keten; duurzaam, transparant en goed voor de boer, bodem, klimaat en onze gezondheid.