“De Wadden” winnen eerste nationale verkiezing ‘Lekkerste Streek van Nederland’

Geplaatst op

Texelse chef-kok Aart Wijker van Grand Hotel Opduin wint voor de Wadden de verkiezing ‘Lekkerste Streek van Nederland’ georganiseerd door stichting Streekeigen Producten Nederland (SPN).
Vanuit de Friese Wouden, de Wadden, Veluwe, Zeeland en het Groene Hart kwamen streekproducenten uit heel Nederland samen, om met een lokale kok de eigen streek te laten zien en proeven. Ze streden maandag 11 april op de schitterende locatie van De Dyck in Woubrugge om de titel ‘Lekkerste Streek van Nederland’.
Streekgerechten
Alle deelnemende regio’s kwamen met een of meerdere koks, die voor een onafhankelijke jury en de aanwezigen de lekkerste gerechtjes bereidden met producten die hun streek het beste weerspiegelen. Ondanks het wedstrijdelement vervaagden de streekgrenzen in de keuken. De koks hielpen elkaar met het opmaken van de borden , ideeën uit de streek werden uitgewisseld, producten werden al voorgeproefd en uiteindelijk werkten ze samen de gerechtjes op tijd de keuken uit.
Aart Wijker, chef-kok van Grand Hotel Opduin in De Koog maakte van Texels lamsvlees, Kollumer zoete erwt, Groninger spelt en zwarte waddenmosterd een heerlijk gerechtje. De kok werkte uitsluitend met streekproducten en oogstte daarmee veel lof van de deskundige jury bestaande uit Nelleke Don (Slow Food Nederland), Anne-Li Schydlowski (NBTC), Ferdie Olde-Bijvank (Dutch Cuisine) en Diane Stap (SPN).
Verkiezing
Meer dan 400 streek-producenten in Nederland werken volgens de criteria van het Erkend Streekproduct. Zij zijn georganiseerd via een van de 8 regionale streekmerken, zoals Zeker Zeeuws, Waddengoud of het Erkend Veluws Streekproduct. In al deze regio’s zijn de afgelopen maanden producenten geselecteerd om hun streek te vertegenwoordigen tijdens de ‘Lekkerste Streek van Nederland’- verkiezing. De selectie gebeurde, geheel volgens het karakter van de beweging, op streek-eigen wijze. Zo werd in Zeeland een publieksverkiezing gehouden, terwijl in de Friese Wouden een commissie van streekkenners producenten hebben geselecteerd die hun streek het beste vertegenwoordigen.

Op de foto de deelnemende koks temidden van de jury.