Duurzaam koken op de Nederlandse posten in het buitenland

Geplaatst op

Het is tijd voor een nieuwe manier van koken. Veel duurzamer met groente in de hoofdrol, lokaal en uit het seizoen. Niet uitsluitend in Nederland maar ook in het buitenland op ca. 140 Nederlandse buitenlandse posten. Dat kan via de Dutch Cuisine Receptenbox. Twaalf Dutch Cuisine chefs inspireren met hun ‘signature menu’ en een persoonlijke video het Nederlandse ambassadepersoneel en hun cateraars om tijdens events te koken volgens de vijf principes van Dutch Cuisine. Het doel is om duurzaam cateren en koken breder onder de aandacht te brengen en op het bord te tonen. Zo maken we met elkaar een positieve impact op het klimaat, niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland.

Het is voortaan mogelijk om overal ter wereld te genieten van Dutch Cuisine. In het laatste kwartaal van 2021 is het eerste inspirerende drieluik van de Dutch Cuisine Receptenbox gelanceerd op de Nederlandse posten in het buitenland. Van een stapsgewijze handleiding voor het kiezen van de juiste producten tot inspirerende video’s van Nederlandse chef-koks. Een visitekaartje voor de duurzame Nederlandse eetcultuur waarin groenten een hoofdrol spelen. Zo zullen twaalf Dutch Cuisine chefs de Nederlandse posten in het buitenland en hun cateraars inspireren met hun signature menu zodat ook tijdens handelsmissies en events in het buitenland duurzaam en lekker gekookt en gegeten kan worden volgens de principes van Dutch Cuisine. Iedere keer leggen drie prominente Dutch Cuisine chefs uit wat voor hun het motief is om volgens de principes van Dutch Cuisine te koken. Dit wordt uitgelegd in een video met een signature menu van de desbetreffende chef alsook de receptuur en bereiding van dit menu en een handleiding hoe een chef of cateraar in het buitenland een keuze kan maken voor een alternatief lokaal product. Tevens is van alle signature menu’s de klimaat-impact berekend.

Eerste drieluik
De drie chefs van het eerste drieluik dat Dutch Cuisine introduceerde zijn chefs Emile van der Staak, Ronald Kunis en Tjitze van der Dam. Emile van der Staak is inmiddels geen onbekende meer. Dit jaar ontving hij zijn eerste Michelinster en onlangs werd zijn restaurant De Nieuwe Winkel uitgeroepen tot het tweede beste groenterestaurant ter wereld. Emile: ‘Het restaurant is eigenlijk bijzaak. Het gaat om de boodschap: eet meer planten.’      

Ook Ronald Kunis heeft zijn sporen de afgelopen jaren op culinair vlak verdiend. Ronald heeft in diverse (sterren)restaurants gewerkt in onder andere Londen en New York en sinds 2015 heeft hij zijn eigen restaurant Bij Qunis waar verse producten, kwaliteit op het bord en in het glas de boventoon voeren.

Tjitze van der Dam sluit dit drieluik af. Zo heeft ook Tjitze een uitgebreide ervaring in (sterren)restaurants en hotels. Op dit moment werkt hij als private chef, culinair coach en auteur. Zijn liefde voor de Nederlandse keuken heeft hij met zijn nuchtere kijk vertaald in zijn kookboek “Hollandse Klassiekers Anno Nu”.

Benieuwd? Bekijk hier de inspiratievideo’s van Emile van der StaakRonald Kunis en Tjitze Dam!