Het gaat nu echt gebeuren: groenten in de hoofdrol

Geplaatst op

“Fantastisch dat steeds meer chefs van naam zich niet alleen uitspreken dat het anders kan en moet, maar dat ook met hun menu en dus op het bord laten zien en proeven”. Dat zegt Albert Kooy, medeoprichter en bedenker van de vijf principes van Dutch Cuisine, de nieuwe Nederlandse kook- en eetstijl.

Albert Kooy: “De introductie vorig jaar van de groene Michelinster is een trendbreuk. Een kopgroep van restaurants en chefs in Nederland is de laatste vijf jaar al bezig met het gedachtegoed achter Dutch Cuisine. In het kort komt dat neer op: groenten in de hoofdrol, vlees en vis in een bijrol, koken met vooral Nederlandse producten uit het seizoen, vers en eerlijk koken, dus geen voorbereide producten, alles gebruiken, dus geen verspilling. Deze nieuwe kookstijl levert alleen maar winst op, zowel voor de mens, lekkerder en gezonder eten, voor de dieren, minder intensief dus minder uitstoot en voor de aarde, meer biodiversiteit, voor de boeren, een eerlijke prijs. En wat zeker ook belangrijk is voor de restaurateurs, de ondernemers, want goed voor het rendement. Immers vlees en vis worden steeds duurder, groenten minder”.

Goede voorbeelden doen goed volgen
Ferdie Olde Bijvank, voorzitter van de stichting Dutch Cuisine, de organisatie die Dutch Cuisine op de kaart zet: “De Nederlandse horeca is na vijf jaar intensieve communicatie wel bekend met Dutch Cuisine, maar de doorbraak komt nu echt. Ons idee dat restaurantondernemers en -chefs een voortrekkersrol vervullen in een nieuwe manier van koken en eten wordt nu bewaarheid. Sterrenchefs, maar ook steeds meer chefs en ondernemers in de middenklasse restaurants, laten in woord en daad zien dat zij verantwoordelijkheid nemen om met hun menu in te spelen op de veranderingen in denken en doen op het gebied van wat eten doet met mens, dier en onze planeet. Simpel door dat op het bord te laten zien.

Meedoen
Ondernemers en chefs van restaurants, die zich aangesproken voelen, kunnen zich aansluiten via www.dutch-cuisine.nl. Lees de vijf principes en doe mee.