Nieuwe lichting Dutch Cuisine koksopleiding

Geplaatst op

38 studenten zijn eind augustus gestart met de niveau 4 Dutch Cuisine opleiding. De opleidingen vinden plaats in het Koning Willem College in Den Bosch, het Friese Poort College in Sneek en Gilde Opleidingen in Venlo. De opleiding is gebaseerd op het gedachtegoed en de vijf Dutch Cuisine principes van Dutch Cuisine, waarbij groente de hoofdrol hebben, plantbased dus.

Boer Henk
Dit jaar startten de studenten met een bezoek aan Boer Henk, Henk Kerskens van Bijzonder Brabants (bijzonderbrabants.nl), die zo’n 130 soorten groente en fruit op de koude grond verbouwd. Henk vertelt met een enorme passie en kennis over zijn groenten, waaronder ook tal van vergeten groenten. De studenten hingen op zijn erf aan zijn lippen en konden vrij groenten plukken om er later de lunch van te bereiden. In Henks boerderij hield Luc Kusters, chef-eigenaar van Restaurant Bolenius, het vlaggenschip van Dutch Cuisine, een motiverend verhaal over hoe hij Dutch Cuisine steeds verder ontwikkeld in zijn restaurant. Hij motiveerde de studenten om vooral de opleiding af te maken.

 

Voorzitter van Dutch Cuisine: “Aan deze studenten/koks is grote behoefte in de horeca. Een goede baan als toekomstige chefs die het nieuwe koken in Nederland gestalte gaan geven met groente in de hoofdrol is voor hen weggelegd. Fantastisch dat de belangstelling voor deze opleiding goed is. Ik wens de studenten en de opleidingscoördinatoren heel veel succes toe”. Vervolgens spelde hij een van de studenten de Dutch Cuisine speld op.

Phood Farm
Vervolgens vertrok de karavaan naar de Phood Farm in Eindhoven (phoodfarm.org).
Phood farm is een aquaponic zorgboerderij op het campinaterrein in Eindhoven. Hier groeien ze groenten, kruiden, kiemen en paddenstoelen op een duurzame, ecologische manier. De missie is om de stad gezond te houden, wat begint bij wat je zaait, hoe je het verbouwt en wat je eet.
In het kort is Aquaponic farming het groeien op water, waarbij de voeding uit vissenmest komt en omgezet wordt in bruikbare plantenvoeding. De vissen krijgen weer schoon water van de planten en zo is de cirkel rond in een zelfregulerend systeem. Een hele duurzame manier van groeien waarbij wel 90% minder water gebruikt wordt.

Bottle Distillery
De studenten bezochten daarna Bottle Distillery in Eindhoven, waar met vol enthousiasme werd getoond hoe zij rums, likeuren en gins gemaakt worden, inclusief een basis workshop distilleren en uiteraard een geweldige proeverij.

Afsluiting
De inspirerende dag werd afgesloten met een hapje op het terras van Phood Farm met groente uit de tuin van boer Henk….. het cirkeltje is rond.

Informatie over Dutch Cuisine opleidingen
https://dutch-cuisine.nl/programma/educatie/