Knapperige worteltjes en pittige tomaten

Geplaatst op

Onderzoek:
Aantrekkelijke beschrijving van gerechten kans voor een duurzame en gezonde horeca

Wat kunnen restaurants doen om meer duurzame en gezonde gerechten op tafel te zetten?
Dat is vrij eenvoudig: groenten in de hoofdrol en vaker lokale seizoenproducten op de kaart. Maar hoe breng je dat aanbod onder de aandacht van gasten zonder opdringerig te lijken en zonder dat het ten koste gaat van efficiëntie in de keuken?

Die vraag is misschien wat lastiger, maar tien restauranthouders die deelnemen in het Regiodeal Food Valley project waren er snel uit: presenteer gezonde en duurzame gerechten niet als zodanig maar laat zien hoe lekker huisgemaakte groentegerechten zijn. Volgens een van de deelnemende chefs is dat “een mooie manier om kwaliteiten van je gerecht te benadrukken, bijvoorbeeld waar het vandaan komt of hoe het geproduceerd is.” Twee andere populaire manieren zijn gezonde en duurzame gerechten een prominentere plaats op de menukaart te geven met kleurrijke kaders of opvallende lettertypes, en duidelijk te maken dat die gerechten favoriet van de chef zijn.

In het komende jaar gaan zo’n veertig deelnemende restauranthouders in Utrecht en de Gelderse Vallei aan de slag met deze tips om hun klanten gezonde en duurzame gerechten voor te schotelen. Ze worden daarbij ondersteund door Dutch Cuisine. Het project wordt begeleid door onderzoekers van de Universiteit Utrecht die deel uitmaken van het Regiodeal Food Valley consortium.

Bekijk alle uitkomsten van de 10 horecaondernemers in deze Factsheet.

Mocht jouw restaurant interesse hebben om mee te doen in het onderzoek:
neem dan contact op met Iris Claessens (i.w.h.claessens@uu.nl).