Inspirerende workshop ‘story telling’ Biodiversiteit op je Bord in Naturalis

Geplaatst op

Hoe vertel je je gasten op een aansprekende manier over je deelname aan het programma Biodiversiteit op je Bord en specifiek over biodiversiteitvriendelijke gerechten op je menukaart?  Die vraag stond centraal tijdens een workshop ‘story telling’, die Dutch Cuisine op 8 april 2024 organiseerde voor horeca en cateraars bij museum Naturalis in Leiden. Deze workshop gebeurde in samenwerking met Naturalis en Gastvrijheid in Bedrijf, beide partners van het Biodiversiteit op je Bord programma, en Björn de Waal van restaurant het Arsenaal in Doesburg.

Eerst vertelde wetenschappelijk directeur van Naturalis Koos Biesmeijer op inspirerende wijze waarom het Biodiversiteit op je Bord programma zo belangrijk is. Aansprekende wetenswaardigheden over biodiversiteit en het belang daarvan voor onze voedselvoorziening kwamen aan bod. Zo zouden we een streep door de meeste groente en fruit kunnen zetten als er geen bestuivende insecten meer zouden zijn. Dan houd je alleen maar producten als bananen en ananassen over… Helaas is Nederland om diverse redenen kampioen ‘achteruitgang biodiversiteit’ en de huidige landbouw is daarvan de belangrijkste oorzaak. Gelukkig zijn er ook boeren en vissers die zich inzetten voor behoud en herstel van biodiversiteit en die kun je via Biodiversiteit op je Bord actief ondersteunen.

Bas Cloo van Dutch Cuisine legde vervolgens uit hoe je als horeca of cateraar aan Biodiversiteit op je Bord kunt meedoen en welke voordelen het programma daarbij biedt. Zo worden deelnemers op diverse manieren in het zonnetje gezet. Dat is onder andere goed voor je imago en marketing en helpt ook om loyaal personeel aan je te binden.

Daarna was het de beurt aan Laura de la Mar, directeur van Gastvrijheid in Bedrijf en tevens expert op het gebied van hospitality. Zij presenteerde do’s en don’ts voor story telling en de wijze waarop je dat het beste in je bedrijf kunt verankeren. Belangrijk bij story telling is om bij de gast geen negatieve emoties op te roepen. En dat is juist het mooie van Biodiversiteit op je Bord want je kunt biodiversiteit heel aaibaar maken en gasten een prettig gevoel geven dat ze positief kunnen bijdragen aan meer natuur en een mooier landschap. Björn de Waal illustreerde hoe hij story telling bij zijn bedrijf het Arsenaal heel innovatief aanpakt. Hij maakt dat onder andere spannend met een gesloten kistje waarin zich mooie duurzame producten bevinden. Gasten hangen daarbij aan zijn lippen en dat verhoogt zeker de culinaire ervaring van het restaurantbezoek!

Deelnemers waren onder de indruk van wat zij tijdens de workshop hebben geleerd en diverse bedrijven zeiden dat zij zich zeker bij Biodiversiteit op je Bord gaan aansluiten.

Ook meer weten over het Biodiversiteit op je Bord programma? Neem via biodiversiteit@dutch-cuisine.nl contact op.